Dobit Beograda na vodi 44,5 miliona evra

Bez autora
Apr 16 2024

Preduzeće Beograd na vodi u prošloj godini je ostvarilo neto dobit od 5,2 milijarde dinara ili oko 44,5 miliona evra.

Prošle godine Beograd na vodi  je imao manju prodaju nego pretprošle, za oko pet milijardi dinara (oko 40 miliona evra), pa je i dobit manja za oko tridesetak odsto nego u 2022. kada je iznosila nešto manje od 60 miliona evra, pokazuju finansijski izveštaji ovog preduzeća.

Prošle godine je iz dobiti isplaćena dividenda od 10 miliona evra, a da li će i ove godine vlasnici dobiti nešto od preduzeća tek će se odlučiti.

Pored matičnog preduzeća, osnovane su posebne firme BW Kula i BW Galerija, za istoimene građevine. BW Galerija je prošle godine zabeležila dobit od 585 miliona dinara (oko pet miliona evra), dok je BW Kula u gubitku 320 miliona dinara (2,7 miliona evra).

U bilansu stanja Beograda na vodi nakupilo se do sada 14,6 milijardi dinara (124,5 miliona evra) neraspoređene dobiti.

Vlasnik 67 odsto preduzeća osnovanog 2014. za izgradnju naselja na obali Save na osnovu specijalnog zakona, je kompanija igl hils (Eagle hills waterfront investment) u vlasništvu arapskog biznismena Mohameda Alabara. Država Srbija je vlasnik 33 odsto.

Alabar je uplatio u osnovni kapital zajedničkog preduzeća oko 43,6 miliona evra, tokom 2015. i 2016. godine.

Ceo projekat za koji se u početku govorilo da će biti vredan 3,5 milijarde evra, zamišljen je tako da se novac od prodaje stanova ulaže u dalju izgradnju. Tako sa početnim ulogom od 43 miliona evra, Beograd na vodi sada ima ukupnu aktivu od 766 miliona evra, stalnu imovinu od 289 miliona evra i samo gotovinu na kraju prošle godine u vrednosti 126 miliona evra.

Za očekivati je da se, kada se jednom podvuče linija ispod projekta Beograd na vodi, profit bude merio stotinama miliona evra.

S druge strane, Srbija je uplatila svega oko 6.000 evra. Međutim, država je u projekat uložila zemljište, 100 hektara najatraktivnijeg, doduše tada zapuštenog, građevinskog zemljišta između Savske ulice i Save.

I danas je neverovatno da je to bilo dovoljno za svega trećinu vlasništva u zajedničkom preduzeću.
Ovih dana smo svedoci širenja Beograda na vodi, nakon što je Vlada donela odluku o promeni prostornog plana, pa se projekat širi na još više od 300 hektara, na Sajam, sve do Hipodroma, preko puta na deo Novog Beograda oko brodogradilišta, zahvata i Čukarički rukavac, kao i nekoliko parcela kod Brankovog mosta.

Ostaje nejasno da li će i to ući u imovinu Beograda na vodi i da li će doći do promene u strukturi vlasništva zajedničkog preduzeća.

Na kraju prošle godine Beograd na vodi je imao primljenih avansa 41,7 milijardi dinara ili 356 miliona evra. Ti avansi su uplaćeni za unapred prodate stanove, koji mogu da se knjiže kao prihod tek kada budu završeni i predati.

Beograd na vodi je na ime kredita od matične firme Igl hils od oko tri milijarde dinara prošle godine isplatio kamatu od 104 miliona dinara. Ovaj kredit dospeva na kraju ove godine.

Istovremeno Beograd na vodi prema matičnoj firmi imao je obaveze iz poslovanja od 870,5 miliona dinara. Tih oko 7,5 miliona evra, Beograd na vodi plaća za troškove razvoja projekta, konsaltnig usluga, reklame…

Pored obaveze za kredit Igl Hilsu i primljenih avansa za stanove jedna od najvećih obaveza Beograda na vodi je 14,8 milijardi dinara ili 126 miliona evra za doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik